L’Aeroclub ha assistit com a co-organitzador del Festival Aeri de Barcelona-Mataró, la Festa al Cel, a la convenció anual del Consell Europeu de Festivals Aeris celebrat a Melieha, Malta, durant els dies 3, 4, i 5 de març de 2016.

Entre els assistents a la convenció es troben els organitzadors dels principals festivals a nivell europeu i representants de les patrulles d’exhibició civils i militars de tot Europa, així com alguns del medi orient i fins i tot de més lluny, com els provinents dels EUA i Sud-àfrica.

L’objectiu de la convenció és posar en comú les lliçons apreses durant la temporada anterior tant a nivell de seguretat (principalment) com organitzatiu, compartint coneixements i opinions sobre els marcs regulatoris de cada país i els sistemes de gestió del risc tant de festivals aeris com dels pilots participants.

The-moment-of-impact-on-the-A27-at-the-Shoreham-Airshow-circled

Aquest any, el desgraciat accident del reactor històric Hunter a Shoreham, Regne Unit, que va causar diverses víctimes mortals alienes a l’espectacle, va capitalitzar tant les conferències com els debats que es produïen en les pauses per al cafè i els àpats.

L’enduriment de les normes de seguretat d’un país tan defensor dels festivals aeris com el Regne Unit, així com el radical encariment de les taxes van ser objecte de dues ponències i de gran nombre de comentaris per part, principalment, dels organitzadors de festivals del Regne Unit assistents, que veuen perillar en alguns casos la continuïtat dels seus festivals per la impossibilitat de controlar tot el que passa més enllà del perímetre marcat com a zona del festival (recordem que l’accident del Hunter es va produir fora de l’aeroport on se celebrava la demostració).

 

dn16_4aviation2

Però la convenció també és un petit mercat en què es troben aquells que ofereixen els seus serveis, ja sigui de manera gratuïta (patrulles militars) com pagada (patrulles civils), i els que els contracten (organitzadors de festivals). Així, es va poder veure una assortida representació de diferents patrulles als estands muntats per a aquest fi.

La bona acollida del govern de Malta, així com l’excel·lent organització dels voluntaris maltesos han fet que es canviï la ubicació prevista per a l’any 2017, Anvers, repetint Malta com a seu de la convenció.